X

De ce să nu bei cafea când ești supărat: Are de-a face cu glicemia

De ce să nu bei cafea când ești supărat: Are de-a face cu glicemia. Dacă sunteți supărat de ceva dimineața, nu ar trebui să beți niciodată cafea . Băutura poate afecta organismul într-un mod diferit în funcție de starea noastră psihologică.

De ce să nu bei cafea când ești supărat: Are de-a face cu glicemia

Chimia stresului

Atunci când o persoană este nervoasă, nivelul de glucoză din organism crește datorită hormonului adrenalină. Acesta este un hormon cu acțiune secundară care eliberează glucoză din glicogenul din ficat, astfel încât să avem energie pentru a ieși din situația stresantă.

CITEȘTE ȘI: Cum te poate proteja cafeaua de diabet și accident vascular cerebral

Glicogenul este bateria noastră, depozitul nostru de carbohidrați. În plus față de adrenalină în momentul stresului, organismul nostru produce și un alt hormon – cortizolul, care are un efect mai de durată. Una dintre funcțiile sale este de a stimula sinteza glucozei în celule, ceea ce duce și la creșterea nivelului acesteia în sânge.

Sensul biologic al îmbogățirii sângelui cu glucoză este de a ajuta în situațiile în care o persoană este lipsită de energie sau trebuie să acționeze urgent (să ia o decizie, să alerge, să supraviețuiască). Dar atunci când suntem supuși stresului, zahărul crește constant, în urma căruia este eliberat hormonul insulină: rolul său este de a livra zahăr țesuturilor.

Dacă există prea multă glucoză, energia în exces este stocată în depozitele de grăsime. Acesta este modul în care se acumulează excesul de greutate.

Dacă nu există activitate fizică, mușchii nu au nevoie de energie, ceea ce înseamnă că glucoza nu este necesară și mușchii nu o absorb. Glucoza continuă să fie în sânge și face rău prin crearea de produse finale de glicare (produse de îmbătrânire) – hemoglobină glicată în exces, colagen, grăsime.

Iar acest lucru duce la îmbătrânirea pielii, ateroscleroză și tulburări cognitive până la și inclusiv boala Alzheimer.

Stres + cofeină

Dacă bem cafea pe stomacul gol atunci când suntem stresați, nivelul nostru de glucoză crește vertiginos. Fiecare dintre vasele noastre de sânge simte acest lucru. Creșterea nivelului de glucoză este urmată de o scădere bruscă a nivelului de glucoză. Vasele de sânge suferă din nou.

CITEȘTE ȘI: Cafeaua cea mai dăunătoare pentru organism

Experții medicali avertizează că, în concentrații mari, glucoza are un efect toxic direct asupra vaselor de sânge, ceea ce duce la dezvoltarea aterosclerozei, potrivit actualno.com.

Recomandare – nu neglijați un mic dejun echilibrat – astfel glucoza va intra în sânge fără probleme și fără durere pentru organism.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro